Netcongestie en zonnepanelen, wat nu?

 

Wat is netcongestie?

Het wordt steeds aantrekkelijker om als bedrijf te verduurzamen met zonnepanelen. De investering in zonne-energie verlaagt niet alleen de energiekosten, maar draagt ook bij aan een duurzamer bedrijfsmodel. Maar door de toename van het aantal zonnepanelen en windparken in Nederland, neemt de druk op het elektriciteitsnet toe. Dit leidt tot een groeiend probleem van netcongestie – het elektriciteitsnet zit vol, waardoor grootverbruikers niet altijd mogen terugleveren aan het net.

In 2021 had al 43% van de Nederlandse gemeenten structureel last van netcongestie. In 152 gemeenten voerde de regionale netbeheerder een aangepast beleid voor nieuwe aansluitingen. In 2022 groeide het probleem verder, en in 2024 bereikte het een nieuw hoogtepunt.

De stijging van het aantal zonneparken en windmolens betekent dat netcongestie alleen maar verder zal toenemen – waardoor het slim inrichten van je zonnestroomsysteem steeds belangrijker wordt.

Wat betekent netcongestie voor jouw onderneming?

Wil je je bedrijf verduurzamen met een zonnestroomsysteem? Controleer dan eerst of er sprake is van netcongestie in jouw gemeente. Kijk op de meest recente netcongestiekaart van de netbeheerders om te zien of jouw bedrijf gevestigd is in een gebied met netcongestie.

Let op: Voor kleinverbruiksaansluitingen tot en met 3 x 80A wordt meestal een uitzondering gemaakt. Dat betekent dat je met een kleinverbruikersaansluiting (voorlopig) nog wel mag terugleveren.

Wat kun je doen als er sprake is van netcongestie?

Als er sprake is van netcongestie, betekent dat niet dat je geen zonnepanelen kunt plaatsen. Er zijn verschillende strategieën waarmee je toch een zonnestroomsysteem kunt realiseren en optimaliseren:

1. Kleiner zonnestroomsysteem plaatsen voor eigen gebruik

  • Stem het aantal zonnepanelen af op je jaarlijkse energieverbruik.

  • Door minder te produceren dan je verbruikt, beperk je de teruglevering aan het net.

  • Houd er rekening mee dat zonnepanelen vooral in de zomer veel opwekken, terwijl je verbruik waarschijnlijk meer gespreid is over het jaar.

  • Door een EMS (Energie Management Systeem) te gebruiken, kun je dit proces automatiseren en de opwekking van je zonnepanelen automatisch afstemmen op je verbruikspatroon.

Een EMS zorgt ervoor dat het systeem automatisch de productie verlaagt wanneer het verbruik laag is, zodat je het net niet onnodig belast.

2. Eigen verbruik vergroten met EMS

Door het elektriciteitsverbruik achter de meter te verhogen, beperk je de hoeveelheid stroom die je teruglevert aan het net. Een EMS speelt hierin een cruciale rol door het verbruik slim aan te sturen.

Elektrisch verwarmen

  • Door over te schakelen op elektrisch verwarmen, verlaag je je gaskosten én verhoog je het eigen verbruik van je zonnestroom.

  • Een EMS kan ervoor zorgen dat je verwarmingssystemen automatisch worden ingeschakeld wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is.

Laadpalen plaatsen

  • Door laadpalen te installeren, verhoog je het elektriciteitsverbruik tijdens zonnige uren.

  • Een EMS zorgt ervoor dat de laadpalen alleen worden ingeschakeld wanneer er een overschot aan zonne-energie is.

Stroom leveren aan de buren

  • Via een kabelverbinding kun je rechtstreeks stroom leveren aan je buren.

  • Een EMS kan dit proces beheren en automatisch schakelen wanneer er een overschot of tekort is.

Een EMS zorgt ervoor dat al deze processen automatisch en efficiënt verlopen – zonder dat je er handmatig op hoeft in te grijpen.

3. Batterij plaatsen met EMS-integratie

Een batterij kan helpen om pieken in productie op te vangen en te benutten op momenten dat de elektriciteitsprijs hoog is.

  • Overdag wordt de batterij opgeladen met zonnestroom.

  • 's Avonds wordt de opgeslagen stroom gebruikt voor eigen verbruik of geleverd aan het net wanneer de prijs hoog is.

  • Een EMS zorgt ervoor dat het laden en ontladen van de batterij automatisch wordt afgestemd op het stroomverbruik en de marktomstandigheden.

Dankzij EMS wordt het batterijgebruik geoptimaliseerd, waardoor je het maximale rendement uit je installatie haalt.

4. Benut tijdelijk reservecapaciteit op het net

Sommige netbeheerders bieden een speciale regeling aan waarbij je tijdelijk gebruik kunt maken van de reservecapaciteit van het elektriciteitsnet.

  • Deze regeling duurt doorgaans 5 jaar.

  • De netbeheerder plaatst een kastje waarmee ze op afstand de teruglevering van jouw systeem kunnen beperken bij overbelasting.

  • Een EMS kan dit proces automatisch beheren en het systeem tijdig afschakelen om boetes of verliezen te voorkomen.

Door EMS slim in te zetten, benut je de reservecapaciteit optimaal zonder risico's.

Netcongestie neemt snel toe – actie is nodig

De groei van zonne- en windparken zorgt ervoor dat netcongestie elk jaar toeneemt:

  • In 2022 was er al sprake van structurele netcongestie in 152 gemeenten.

  • In 2023 nam het aantal gemeenten met netcongestie met bijna 20% toe.

  • In 2024 werd zelfs een nieuw record bereikt – waarbij sommige regio’s volledig op slot gingen voor nieuwe teruglevering.

Het is nu essentieel om je zonnestroomsysteem hierop aan te passen en een EMS te implementeren om productie en verbruik slim op elkaar af te stemmen.

Hoe kunnen we je helpen met netcongestie?

Wekelijks krijgen we aanvragen binnen voor zonnepanelen in gebieden met netcongestie. Het optimaliseren van het systeem zodat het past binnen de wettelijke kaders en tegelijkertijd het rendement maximaliseert, is onze specialiteit. We bekijken samen met jou de mogelijkheden voor:

  • Het optimaliseren van de systeemgrootte

  • Het verhogen van het eigen verbruik

  • Het installeren van batterijopslag of laadpalen

  • Het implementeren van een EMS voor maximale efficiëntie

  • Het benutten van reservecapaciteit

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op voor een 15 minuten vrijblijvend adviesgesprek!

 
Een EMS zorgt ervoor dat je slim omgaat met netcongestie – automatisch schakelen tussen opwek en verbruik, zonder verlies van rendement.
— Ward - adviseur Spinflex
 
Volgende
Volgende

Curtailment in de praktijk